måndag 31 augusti 2015

"Bonnbränna delux"

Som vi nämnt tidigare får man verkligen speciell solbränna när man cyklar :-)

Förutom de två första dagarna har vi haft strålande sol och tryckande värme, dryga 30 gr. Något för varmt för vår smak, men det har varit underbart ljumma kvällar. 
Nu verkar dock vädret slå om och det ser ut som att vi får regn igen. Får se hur mycket blir, hoppas inte för mycket bara. 



En kamp mot gravitationen - resans höjdpunkt

Idag har vi trampat oss upp i en väldigt vacker dal som avslutades med passet Klausenpass på 1.952 möh. Det var kämpigt i värmen med solen som låg på hela tiden, men belöningen fick vi på andra sidan när det bara gick nedför i 21 km i många härliga serpentiner. 
Vi kom då ner i en annan lika vacker dalgång där det gick, säkert 1.000, alpkor och betade. De var inte begränsade av stängsel utan strövade fritt och betade, ibland på vägen så man fick veja för dem. 

I natt stannar vi i Glarus som ligger litet längre ner i dalen.


söndag 30 augusti 2015

Vilodag

Idag har vi vilat oss från cyklarna och istället ägnat oss åt lite andra aktiviteter. På förmiddagen tog vi linbanan från Altdorf upp till Eggberge på 1.450 möh. Vi kan aldrig se oss trötta på de otroliga vyerna man får när man kommer upp en bit. Vi vandrade lite efter de färdiga vandringslederna som går där och hade en enastående utsikt ner mot den turkosa sjön.

Efter lunch åkte vi ner igen och ägnade eftermiddagen åt lite bad i samma sjö. Man skulle kunna tro att det är kallt i dessa sjöar då de är skapade av smältvatten, men det var riktigt skönt (19 gr) och det var precis lagom då det har varit 32 grader varmt idag. 


lördag 29 augusti 2015

Från alptoppar till sjöarnas land

Dagen startade i skidorten Sörenberg där vi gärna hade stannat en dag till, men allt var fullbokat tyvärr. Vi fick börja dagen med att ta oss upp på ännu ett alp-pass. När vi nått toppen rasade den otroligt smala vägen nedåt i 12 km till vi kom ned till dagens första sjö, Lungerer see. Hela tiden med en härlig utsikt över dalen och sjön. 

Sedan har vi, resten av dagen, cyklat längs flera stora fina sjöar, Sarner, Alpnacher och Vierwaldstätter. Här bor folk fint alldeles efter strandkanten. Vi har haft fantastiska vyer hela tiden. På ett ställe var vi tvungna att ta bilfärja över sjön för att komma på rätt sida. 

Sista vägen mot vårt boende i Flüelen gick längs en otroligt fin väg som låg högt uppe ovanför sjön, slingrandes efter bergväggen. Otroligt vackert. 

Imorgon ska vi ha en vilodag här och kanske hinna med att bada och sola lite, man får lite "bonnbränna" när man cyklar i linne och cykelbyxor :-)



fredag 28 augusti 2015

Schweizisk vägkvalitét

Vi har berömt kvalitén på de Schweiziska vägarna under flera dagar nu. Det är fantastisk bra med fin och jämn asfalt och inga tjälskott eller potthål. Till och med de smala "jordbruksvägararna" som går mellan gårdarna och fälten är av otroligt fin kvalité. Naturligtvis asfalterade. 

Idag kom vi dock på en vägsträcka på 5 km, som inte var så bra. Det framgick i och för sig av kartan, att den här sträckan inte var asfalterad, men att den skulle vara så här dålig hade vi inte förväntat oss. Vi fick till och med kliva av och släpa/dra upp cyklarna där det var som brantast och många stora stenar. Vi höll bägge två på att vurpa på vägen och det är inte så kul när man sitter fast med fötterna i clips :-)

Efter denna pärs blev dock vägen bättre igen och vi kom helskinnade till Sörenberg där vi hade tänkt att ta en vilodag imorgon. Tyvärr fanns det inte lediga rum två nätter på något hotel så vi får cykla vidare till Flüelen där vi nu har förbokat två nätter för att få en välförtjänt vilodag. 

För den statistikintresserade har vi nu på 6 dagar cyklat 36,5 mil och gjort 5.362 höjdmeter :-)


torsdag 27 augusti 2015

Broarna i Madison County

Idag passerade vi ett område där det fanns flera (5) överbyggda träbroar. De var alla byggda under senare delen av 1800-talet och de påminde oss om filmen med Clint Eastwood och Meryl Streep (klart sevärd film, förresten)

Dagen har bjudit på ett lika omväxlande landskap som tidigare. Idag fick vi glädjen att först braka ner i 60 km/h (Uffe) i en härlig utförslöpa. Som ett brev på posten kom dock den branta uppförsbacken på andra sidan dalgången. Nu med en snittlutning på 11%!
Vi tillbringar natten i charmiga Thun.


Språkbarriären

Strax utanför Fribourg kom vi in i den tysktalande delen av Schweiz. Det var väldigt tydligt då de i byn Tafers, 9 km från Fribourg, pratade tyska och alla skyltar var också på tyska. Hittills har ju alla pratat franska. Det är ganska fascinerande att det är en så tydlig gräns fast man är i samma land. De har fyra officiella språk här. 

Nu börjar vi också skönja de snöklädda Alperna med sina höga toppar. Det är en härlig syn för ögat när man cyklar :-)





onsdag 26 augusti 2015

Ost och vin

Idag har vi cyklat på små fina vägar genom jordbrukslandskap. Överallt hör och ser vi kor som går och betar längs de branta sluttningarna. På förmiddagen kom vi till den gamla medeltidsbyn Gruyère, där världens godaste ost tillverkas, så man förstår att det går åt lite alpmjölk. Vi köpte naturligtvis med oss några bitar. Det finns också lite små lokala mejerier i flera andra byar har vi sett, som säkert också tillverkar god ost. 

Vi har också upptäckt att det finns mycket gott lokalt vin här, vilket vi inte kände till. Vi har aldrig sett Schweiziskt vin på Systembolaget hemma. 

På eftermiddagen idag var vi tvungna att stanna för att byta bromsklossar på våra cyklar. De slits snabbt här där det ständigt går upp och ner. Framför allt i regnet härom dagen. 
I natt bor vi i Fribourg som är en litet större stad med mycket gammal fin bebyggelse.

tisdag 25 augusti 2015

Första "collet"

Idag har vi kommit fram till "Alpväggen" och klättrat upp mot vårt första pass, Colle des Mosses, 1445 möh. Det kostade mycket svett och möda då vi cyklat ca 1200 höjdmeter. Vägen gick i en väldigt vacker dalgång med betande kor längs vägen. Till skillnad från igår så har vi haft ett strålande väder idag.

Vi trivs väldigt bra i den här miljön och får man dessutom möjlighet att cykla på så här fina små vägar, som går genom dalar och jordbrukslandskap, som vi gjort idag så kan man inte vara annat än nöjd. 
Natten tillbringar vi i den mysiga lilla byn, Montbovon. 

måndag 24 augusti 2015

Dränkta som katter

I går anlände vi till Genève och påbörjade vår cykling längs Lac Léman. Vi var litet slitna efter lördagens bröllopsfest som vi var på. Trots detta tog vi oss fem mil och hamnade i en liten by på ett hotell med härlig utsikt över sjön.

Idag har vi haft litet "tur" med vädret då prognosen lovade 44 mm regn, men det kom bara 38!!  :-) Det har regnat i princip hela dagen. Trots det så känner vi oss otroligt nöjda med dagen för vi har cyklat i en underbar miljö. Cykelleden har lett oss upp längs Jurabergens branta sluttningar genom vinfält och mysiga små gamla byar. Vi blev förvånade att det odlas så mycket vin här i trakten, men vi såg även en del äppel- och päronodlingar. På vägen passerade vi också Lausanne med IOK's högkvarter och Olympiska muséet samt Montreux. Total sträcka idag blev 7 mil.

Inför morgondagen ser väderprognosen bättre ut och vi hoppas få slippa regn. Då börjar vi också klättra upp mot Alperna och högre höjder.



lördag 22 augusti 2015

Nu är vi laddade...


För fem år sedan gjorde vi vår senaste cykelresa. Då hade vi varsin mobiltelefon och en kamera med oss.

Nu har tekniska utvecklingen gått framåt betydligt, men det blir en hel del att släpa på och mycket som ska laddas varje kväll :-)

På den tiden var det tom svårt att få tag på internetcafén och vi hade ibland svårt att uppdatera bloggen. I år hoppas vi det ska gå bättre.

Inför den här resan har vi "laddat" med mycket träning och som sista uppladdning gjorde vi vår lilla skärgårdstur i början på augusti. Så nu ska det bli härligt att få komma iväg och ta sig an Alperna igen.

måndag 17 augusti 2015

Sammanfattning av Lilla skärgårdsturen

Vi utgick från stugan i Kulla, söndag 2 augusti och cyklade mot Hummelvik på Vårdö för att ta båten över till Brändö och vidare därifrån via Åva till Osnäs i Finland.
På båten mellan Åva och Osnäs passerar man det så kallade skiftet där man kommer över till det "egentliga Finland".
Första natten bodde vi vid Peterzéns Boathouses som låg vackert vid en fin naturhamn med massor av fina fritidsbåtar, strax söder om Gustavs.


Andra dagen (måndag) hade vi missberäknat en färja mellan Hakkenpää och Teersalo så vi fick ta en längre landsvägstur för att komma till Rimito istället. Den ön passerade vi ganska snabbt då det var betydligt mer trafik än vi räknat med.
Landskapet var väldigt kuperat med upp- och nedförsbackar hela tiden så vi var ganska trötta när vi kom fram till Hanka, som ligger längst söderut på Rimito. Därifrån tog vi sedan båten över till Nagu där vi tillbringade natten på ett hotell vid hamnen.


På tisdagen cyklade vi runt lite på Nagu innan vi på eftermiddagen tog oss över till Galtby på Korpo och vidare med båten till Kökar.
Vi anlände till Kökar på kvällen och kände, när vi cyklade till vårt boende, att det här är en ö vi kommer att trivas på. Vi var tvungna att ha två olika boenden då inget ställe hade ledigt två nätter i rad. Första natten bodde vi på Klobbars gästhem, Hellsö och andra natten på Brudhälls hotell i Karlby.




Under onsdagen hade vi tänkt att hyra kajaker för att paddla lite i skärgården. Det skulle passa bra efter tre dagars cykling, men tyvärr var det lite för blåsigt för det. Vi ägnade istället dagen åt att utforska Kökar som var en mycket fin och trevlig ö att cykla på.


På torsdag förmiddag cyklade vi till den fina kyrkan på Kökar innan vi vid lunch tog båten över till Långnäs på Lumparland. Därifrån cyklade vi sedan tillbaka till stugan igen.





Vi är väldigt nöjda med vår "lilla cykeltur" och framför allt blev vi väldigt förtjusta i Kökar, dit vi gärna återvänder vid något annat tillfälle. Vi har också haft en väldig tur med vädret med tanke på hur den här sommaren i övrigt har varit. Det vara bara onsdagen på Kökar som var lite blåsig och det kom även en skur på eftermiddagen, men annars så har det varit väldigt fint.

Turen har också blivit lite längre än vi räknade med, 34 mil istället för ca 20, men trots det så har det gått mycket bra med cyklingen och vi känner oss nu väl förberedda inför vår Schweizresa.

Här är länk till fler bilder: Fotoalbum Lilla skärgårdsturen