måndag 17 augusti 2015

Sammanfattning av Lilla skärgårdsturen

Vi utgick från stugan i Kulla, söndag 2 augusti och cyklade mot Hummelvik på Vårdö för att ta båten över till Brändö och vidare därifrån via Åva till Osnäs i Finland.
På båten mellan Åva och Osnäs passerar man det så kallade skiftet där man kommer över till det "egentliga Finland".
Första natten bodde vi vid Peterzéns Boathouses som låg vackert vid en fin naturhamn med massor av fina fritidsbåtar, strax söder om Gustavs.


Andra dagen (måndag) hade vi missberäknat en färja mellan Hakkenpää och Teersalo så vi fick ta en längre landsvägstur för att komma till Rimito istället. Den ön passerade vi ganska snabbt då det var betydligt mer trafik än vi räknat med.
Landskapet var väldigt kuperat med upp- och nedförsbackar hela tiden så vi var ganska trötta när vi kom fram till Hanka, som ligger längst söderut på Rimito. Därifrån tog vi sedan båten över till Nagu där vi tillbringade natten på ett hotell vid hamnen.


På tisdagen cyklade vi runt lite på Nagu innan vi på eftermiddagen tog oss över till Galtby på Korpo och vidare med båten till Kökar.
Vi anlände till Kökar på kvällen och kände, när vi cyklade till vårt boende, att det här är en ö vi kommer att trivas på. Vi var tvungna att ha två olika boenden då inget ställe hade ledigt två nätter i rad. Första natten bodde vi på Klobbars gästhem, Hellsö och andra natten på Brudhälls hotell i Karlby.
Under onsdagen hade vi tänkt att hyra kajaker för att paddla lite i skärgården. Det skulle passa bra efter tre dagars cykling, men tyvärr var det lite för blåsigt för det. Vi ägnade istället dagen åt att utforska Kökar som var en mycket fin och trevlig ö att cykla på.


På torsdag förmiddag cyklade vi till den fina kyrkan på Kökar innan vi vid lunch tog båten över till Långnäs på Lumparland. Därifrån cyklade vi sedan tillbaka till stugan igen.

Vi är väldigt nöjda med vår "lilla cykeltur" och framför allt blev vi väldigt förtjusta i Kökar, dit vi gärna återvänder vid något annat tillfälle. Vi har också haft en väldig tur med vädret med tanke på hur den här sommaren i övrigt har varit. Det vara bara onsdagen på Kökar som var lite blåsig och det kom även en skur på eftermiddagen, men annars så har det varit väldigt fint.

Turen har också blivit lite längre än vi räknade med, 34 mil istället för ca 20, men trots det så har det gått mycket bra med cyklingen och vi känner oss nu väl förberedda inför vår Schweizresa.

Här är länk till fler bilder: Fotoalbum Lilla skärgårdsturen
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar