måndag 4 oktober 2010

En dödsföraktande 50-åringEfter uppvaktning med skönsång av Eva på morgonen så var det dags för första dagens cykling på Malta. Vi har hyrt cyklar och kl 10 kom leveransen av de. Det var 2 trekkingcyklar av hyfsat god kvalitet, dock litet rostiga och gnissliga i växlarna. De fungerade bra och efter litet intrimning av sadelhöjd mm så gav vi oss iväg ut ur Valletta. Vårt mål för dagen var att ta oss sydost mot den lilla fiskebyn Marsaxlokk. Först hade vi dock tänkt ta oss över Grand Harbour till The three cities för att fota litet.


Vi tycker oss vara ganska erfarna cyklister numera och har cyklat i stora städer förr, som tex London, Dublin och Edinburgh, men vi har aldrig varit med om liknande trafik än här! Det är ju så att ca 90 % av Maltas befolkning på ca 400.000 invånare bor i och runt Valletta. Det är sen ca 20 byar/småstäder som mer eller mindre sitter ihop med Valletta och det var en förfärlig trafik att ta sig fram i. Dels kör de fort och vädigt nära och dels var det tät tat trafik


Vi lyckades till slut ta oss över på andra sidan och via några småstäder också ta oss söderut. Vårt första egentliga stopp blev i Masascala där vi bara fotade litet. Sen drog vi vidare längs kusten till St Thomas Bay och stannade och åt lunch innan vi snirklade oss vidare till Marsaxlokk. Byn ligger i en bukt och där ligger massor av fiskebåtar i glada färger. Det är en speciell båttyp som heter Luzzu och de är otroligt vackra. Varje båt har också fått ett öga, Osiris öga, målat i fören som skydd mot havets faror.


Vi strosade runt i hamnen och tittade på alla båtar och fotade och innan vi gav oss av hemåt så tog vi en kopp kaffe. Till en början cyklade vi på småvägar, men efter ett tag kom vi in på huvudvägen mot Valletta. Det var en förfärlig färd där vi kryssade mellan filerna för att hamna rätt och bilarna ven förbi tätt runt öronen. Många tutade och en del motorcyklister skakade på huvudet åt oss. De tyckte nog att vi var galna och det var vi nog också, men det är inte så lätt att avbryta och ta sig därifrån när man väl hamnat där. Hur som helst gick allt bra och vi kom helskinnade tillbaka till vårt hotell.


Efter en välbehövd dusch vilade vi litet innan vi gav oss ut på stan för att dricka champagne och fira Uffe. Hotellet kunde dessvärre inte bistå med denna ädla dryck till rummet trots att Eva mailat ner och frågat i god tid. Sofie och Rickard följer sen med oss ut och äter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar