tisdag 7 juli 2009

Sammanfattning Åland 2009

Vi har tillbringat två underbara veckor på Åland med ett fantastiskt väder och mycket cykling.

Lördag 20/6 (Midsommardagen) cyklade vi en av våra favoritrundor, längs norra Sundsvägen. Det är en ganska kuperad tur på 27 km eftersom vi var ner en sväng till Sunds kyrka också. Vi körde på i ett ganska högt träningstempo och blev rejält svettiga!

Söndag 21/6 körde vi norra Sundsvägen igen, men i motsatt riktning, vilket var första gången och vi upplevde det som en jobbigare tur. Det blev 26 km, återigen i högt träningstempo!

Tisdag 23/6 tog vi en annan favorittur, in till Mariehamn, där vi som vanligt åt lunch på båten JP von Knorring. Det var en tur på 60 km och Eva började känna av halsont så vi fick ta det lite lugnt i värmen.

Torsdag 25/6 cyklade vi den trevliga turen via Tengsödavik och sedan tog vi cykelfärjan över till Östra och Västra Simskäla och vidare hem via Vårdö och Prästö. Vi stannade och badade vid klipporna på Simskäla och stannade också till och fikade (god Ålandspankaka med sviskonkräm) på värdshuset.
De höll på att asfaltera den smala vägen över Simskäla och var klara med västra delen. Det är en fantastik service till de (26 fastboende?) familjerna på denna lilla vackra ö och det var en njutning att glida fram på den nyanlagda asfaltsvägen.

Söndag 28/6 var vi ut till Eckerö och cyklade runt lite där. Det var första gången vi cyklade på Eckerö så vi "bröt lite ny cykelmark". Vi har satt som mål att beta av alla småvägar på hela Åland, inklusive de kommuner som ligger ute till havs (Kökar, Brändö mm).
Eckerö är ganska exploaterat och det är inte lika trevlig cykling som på övriga Åland. Vi cyklade ner till Degersand och badade lite innan vi åkte hem. Det var en mycket varm dag och nästan vindstilla så det tog på krafterna. Vi cyklade totalt 55 km.

Tisdag 30/6 tog vi åter turen ut till Tengsödavik, men vi åkte aldrig över med färjan. Den här vägen är också en av våra favoriter - den går genom ett böljande landskap där man passerar små lantbruk och byar. Istället tog vi en liten avstickare ut på norra udden där vi aldrig varit förut innan vi cyklade hem via Björby. Det blev en sträcka på 42 km.

Onsdag 1/7 så "bröt" vi återigen lite ny mark då vi tog oss upp till Geta och cyklade runt där. Det var en mycket trevlig cykeltur med lite trafik och fina cykelvägar. Vi cyklade både ut till Dånö, där vi åt vår lunch vid Geta hamn och sedan ut på Sandö, Isaksö och Hällö. Vi hittade också ett mycket trevligt fik, Enebo på Dånö där vi stannade och fikade efter vår lunch. Återigen fick vi (Eva) njuta av en god Ålandspankaka med sviskonkräm!
Totalt blev det en runda på 55 km och det var en positiv upplevelse, faktiskt över förväntan då vi, av någon anledning, fått för oss att Geta inte skulle vara så vackert

Torsdag 2/7 tog vi oss till Lemland för att klara av den sista outforskade delen på "fasta" Åland. Vi cyklade från Lemströms kanal ner på den södra udden på Lemland där vi stannade och lunchade i det naturreservat, Herröskatan, som ligger där.
Om Geta var en positiv överaskning så var Lemland lika trist som vi föreställt oss. Bara raka tråkiga vägar med skog och kalhyggen, inga öppna vyer eller trevliga byar och knappt någon havsutsikt. Men nu är det gjort i alla fall och vi kan bocka av även den komunen på vår "lista"! Nästan det enda positiva var lunchstoppet i naturreservatet, som var fint. Där satt vi och tittade ut på alla segelbåtar som gled förbi på fjärden. Det blev i alla fall en bra motionstur på 48 km.

Lördag 4/7 var vädret lite ostadigt på förmiddagen så istället för att cykla ut till Järsö, söder om Mariehamn, som vi tänkt, tog vi en sista sväng runt norra Sundsvägen på eftermiddagen.

Totalt har vi cyklat nästan 40 mil under våra två veckor på Åland. Det känns som en bra uppvärmning inför Frankrike senare i år! Det är som vanligt mycket trevlig cykling på Åland och i år har vi också haft ett fantastikt väder. Vi har också cyklat på lite nya vägar, som vi inte gjort tidigare. Nu återstår bara några av de yttre öarna (Brändö, Kökar och Sottunga) som vi inte har cyklat på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar