onsdag 6 oktober 2010

Sliema


Idag övergav vi cyklarna och tog båten över till Sliema på andra sidan bukten, för en dag med sol och bad. Detta trots att vi hade hyrt cyklarna även för idag, men vi känner att vi hunnit med det vi ville på cykeln.


Efter båtturen över till Sliema började vi med ett besök i Sofie och Riccards lägenhet. De bor på 6:e våningen med en fin utsikt över hamnen i Sliema. Sen gick vi gemensamt till klipporna som är på norra sidan och badade och solade. Det var varmt, ca 27 gr i luften och säkert 22 gr i vattnet. Det blev en skön och avkopplande dag och nu återstår bara för oss att äta en sista middag innan vi åker hem i morgon fm.

Vi känner oss nöjda med det vi hunnit uppleva på Malta de här dagarna, både sol, bad och cykling och litet kultur också.


Bussen på bilden är en av Maltas typiska lokalbussar - de härstammar från 30/40-talet eller så.



Narak iktar tard (Vi ses) !

tisdag 5 oktober 2010

Klippbad


Idag var vårt mål att cykla söderut till Dingli Cliffs, höga kalkstensklippor som stupar ner i havet. Vi ville inte uppleva gårdagens kaosartade trafik så vi bestämde oss för att försöka ta smågator ut ur Valletta och genom "förstäderna" runt omkring. Det blir ju längre och tar mer tid, men det är ändå att föredra och vi lyckades väldigt bra och efter att ha cyklat västerut fortsatte vi sen söderut.
Efter ca 1 timmes cykling var vi något så när igenom stadsbebyggelsen och ute på landsbygden. Då vi var litet badsugna valde vi att åka mot Ghar Lapsi, som Per Wallin tipsat om (tack Per). Det visade sig var ett bra val för det var ett klippbad precis i vår smak och vågorna gick höga och stänkte mot klipporna. Det var inte så lätt att ta sig i, men vi lyckades i alla fall. Innan vi cyklade vidare stannade vi och åt lunch på en av restaurangerna där.
Vi fortsatte sen västerut mot Dingli Cliffs, vars högsta punkt var 253 m.ö.h. och där hade man en fantastisk utsikt ut över havet. Klipporna stupade dramatiskt brant ner i havet. Vägen dit var ganska jobbig med branta backar och vi blev rejält svettiga. Här var landskapet också litet grönare och frodigare än på den för övrigt något karga och sönderbrända ön.
På vägen hem passade vi på att besöka Mdina, Maltas gamla huvudstad som ligger högt och omgärdas av en ringmur. Mdina har många smala gränder och en stor katedral som syns långväga.
Därefter försökte vi åter igen ta oss tillbaka Valletta på smågator genom "förstäderna" och det gick lika bra som på vägen ut. Idag är vi mycket nöjdare med cyklingen, som har varit betydligt trevligare och lugnare. Hela dagen har varit härlig och väl hemma köpte vi med oss varsin kall öl för att ha på rummet medan vi duschar och vilar upp oss för kvällens middag.

måndag 4 oktober 2010

En dödsföraktande 50-åring



Efter uppvaktning med skönsång av Eva på morgonen så var det dags för första dagens cykling på Malta. Vi har hyrt cyklar och kl 10 kom leveransen av de. Det var 2 trekkingcyklar av hyfsat god kvalitet, dock litet rostiga och gnissliga i växlarna. De fungerade bra och efter litet intrimning av sadelhöjd mm så gav vi oss iväg ut ur Valletta. Vårt mål för dagen var att ta oss sydost mot den lilla fiskebyn Marsaxlokk. Först hade vi dock tänkt ta oss över Grand Harbour till The three cities för att fota litet.


Vi tycker oss vara ganska erfarna cyklister numera och har cyklat i stora städer förr, som tex London, Dublin och Edinburgh, men vi har aldrig varit med om liknande trafik än här! Det är ju så att ca 90 % av Maltas befolkning på ca 400.000 invånare bor i och runt Valletta. Det är sen ca 20 byar/småstäder som mer eller mindre sitter ihop med Valletta och det var en förfärlig trafik att ta sig fram i. Dels kör de fort och vädigt nära och dels var det tät tat trafik


Vi lyckades till slut ta oss över på andra sidan och via några småstäder också ta oss söderut. Vårt första egentliga stopp blev i Masascala där vi bara fotade litet. Sen drog vi vidare längs kusten till St Thomas Bay och stannade och åt lunch innan vi snirklade oss vidare till Marsaxlokk. Byn ligger i en bukt och där ligger massor av fiskebåtar i glada färger. Det är en speciell båttyp som heter Luzzu och de är otroligt vackra. Varje båt har också fått ett öga, Osiris öga, målat i fören som skydd mot havets faror.


Vi strosade runt i hamnen och tittade på alla båtar och fotade och innan vi gav oss av hemåt så tog vi en kopp kaffe. Till en början cyklade vi på småvägar, men efter ett tag kom vi in på huvudvägen mot Valletta. Det var en förfärlig färd där vi kryssade mellan filerna för att hamna rätt och bilarna ven förbi tätt runt öronen. Många tutade och en del motorcyklister skakade på huvudet åt oss. De tyckte nog att vi var galna och det var vi nog också, men det är inte så lätt att avbryta och ta sig därifrån när man väl hamnat där. Hur som helst gick allt bra och vi kom helskinnade tillbaka till vårt hotell.


Efter en välbehövd dusch vilade vi litet innan vi gav oss ut på stan för att dricka champagne och fira Uffe. Hotellet kunde dessvärre inte bistå med denna ädla dryck till rummet trots att Eva mailat ner och frågat i god tid. Sofie och Rickard följer sen med oss ut och äter





Så här ser en 50-åring ut!

Vi har just ätit en stadig frukost och sitter och väntar på att våra hyrcyklar ska anlända till hotellet och är laddade för att bege oss ut på ön. Kan man fira sin 50-årsdag på ett bättre sätt?!

Värmen håller i sig och det ser ut att bli sol med lätta molnskyar idag. Vi får nog försöka stanna till och ta ett dopp i havet längs vägen. Det är aldrig långt till vattnet på den här lilla ön. Det är snudd på att man ser tvärs över den.



söndag 3 oktober 2010

Valletta


Idag har vi gjort Valletta, som är en gammal vacker stad. Den är backigare än vi trodde, påminner litet om San Francisco med alla sina raka smala gator och backar. Vi träffade Sofie, som flyttat ner till Malta för några dagar sen och tog med henne på en tur runt i staden.

Det är varmt och fuktigt, ca 25 gr och sol. Malta lär vara det mest olycksdrabbade landet i trafiken i Europa (det läste vi på flyget ner) och i morgon börjar vi cykla, det kommer bli spännande :-S

Firandet har bara börjat...



Vår vana trogen så började vi med Champagne redan på planet ner... det är ju det bästa sättet att börja sin semester på tycker vi.

fredag 1 oktober 2010

Nedräkning


Så här ser långtidsprognosen för Malta ut, verkar ju inte vara helt fel :-) På söndag morgon bär det av.