måndag 23 augusti 2010

Försening och kvaddad cykel

Vi kom inte hem i söndags som vi trodde! När vi satt på planet och skulle taxa ut strulade en markpersonal så en lucka i nosen gick sönder - planet kunde inte flyga mer...
Vi fick gå av och vänta på besked. Väntan blev lång och vi fick olika information om hur vi skulle kunna ta oss hem. Ett alternativ var buss i 4 tim till Manchester och flyg därifrån.
Det hela slutade dock med att vi fick sova på flott golfhotell strax utanför Edinburgh och middag därtill. Kvällen blev faktiskt riktigt trevlig med sällskap av de andra strandsatta passagerarna - elände skapar gemenskap! Vi blev bl a inbjudna av ett par från Kungälv och tullade litet på deras whisky...
Sen fick vi nytt fräscht plan att flyga hem med på måndag fm.

Till vår stora förskräckelse höll vi inte på att få med oss våra inköpta Single Malt-flaskor - vi kunde ju inte gå igenom säkerhetskontrollen med dem i kassar. Det löste dock sig fint - vi fick kvittera ut nya flaskor och lämna tillbaka de redan inköpta.


Det som var mindre roligt var att, i samband med omlastning av vårt bagage, blev Evas cykel ordentligt kvaddad. Hjulen såg ut som 8:or och skärmarna tillknölade. De hade lyckats både tappa cykeln och slänga väskor på den!!!
Vi har, som tur är, aldrig tidigare råkat ut för något problem med cyklarna i samband med flygtransporter. Tur i oturen är att det var på hemvägen - nu återstår bara att lämna in den på reparation och skicka räkningen till SAS.



söndag 22 augusti 2010

The Single Malt Tour ends


Till Uffes stora förtjusning hade de en välsorterad tax-freebutik på flygplatsen så han kunde få med sig några flaskor hem ;-)

lördag 21 augusti 2010

The Royal Edinburgh Military Tattoo


Trots att det varit utsålt sen länge har vi lyckats få tag i biljetter till kvällens föreställning! Det ska bli roligt :-)
Detta får bli vårt sista inlägg innan vi åker hem i morgon. Väl hemma kommer vi komplettera med ett bildspel, som visar litet av det vi sett och varit med om på resan. Och som vanligt, kommer intressant statistik som visar varje dags körstrecka och ackumulerat samt antal höjdmeter - vi förstår att alla väntar otåligt på detta, men det kommer ;-)

fredag 20 augusti 2010

Utvecklingen går framåt

Framtidens amublans är redan här :-)

The Fringe

I dag har vi gjort stan och deltagit i festivalen, The Fringe. Efter en tur runt slottet så hamnade vi på festivalen och där blev vi kvar hela dagen. Det pågick mängder av olika uppträdanden och shower, många av dem på gatan och andra på olika teatrar, scener mm. Vi har sett massor av roliga och otroligt duktiga gatuartister, den ena tokigare än den andra. De är så entusiastiska och bjuder verkligen på sig själva. Många är också unga och man blir imponerad av dem.
Tyvärr hade vi missat att ladda batteriet i filmkameran så vi har inte något att bjuda på till bloggen. Bäst är faktiskt att själv åka till Edinburgh och se det live. Festivalen pågår under hela augusti varje år och blir bara större och större. Det är verkligen väl värt ett besök - vi är jättenöjda redan och då har vi morgondagen kvar att spendera. Hoppas vi kan filma litet då och ev lägga ut på bloggen när vi kommer hem.
Edinburgh är för övrigt en mysig och lagom stor stad, påminner litet om Dublin faktiskt.

torsdag 19 augusti 2010

Edinburgh

Nu har vi anlänt till Edinburgh och här stannar vi nu tills vi åker hem på söndag.
Här ser man den berömda tågbron Forth Bridge med sina 3 "diamanter", som vi sett från alla möjliga håll under dagen då vi passerat på vägbron som går parallellt med denna.

I tisdags lämnade vi St Andrews och cyklade söderut till East Neuk och besökte flera små fiskebyar under dagen. De hade litet olika karaktär, men påminde alla om Cornwall. Vi bodde i en av dem, Pittenweem på ett litet B&B, Albert Cottage. Det drevs av ett par, där båda var gamla lärare i främmande språk. Mannen hade bl a bott 5 år i Tammerfors och undervisat på universitetet där. Han hade faktiskt hunnit lära sig finska under den tiden och kunde det hyfsat.

Vi blev inbjudna på whiskey när vi kom hem, efter att ha ätit middag på puben mitt över gatan och satt och pratade med dem hela kvällen lång. Vi hade väldigt trevligt och de var ett riktigt mysigt par. Han påminde litet om Sean Connory till utseendet.

Frukosten fick vi inta i deras kök medan de tillagade den till oss - vi pratade på hela tiden och hade svårt att slita oss och åka därifrån. Det gjorde vi dock och cyklade längs kusten vidare mot Aberdour där vi tog in på ett mindre hotell.

Cyklingen var trevlig ända tills Evas växelvajer gick av! Vi hade tur i oturen och kunde ta oss in till närmsta lilla samhälle, Leven och där få den lagad av en cykelhandlare. Turen bestod i att det fanns en cykelhandlare där - det finns ju inte på alla små orter man passerar. Vi fick ta en timmes paus medan han lagade växeln och passade då på att göra små inköp.

Från Aberdour hade vi ca 4 mils cykling kvar in till Edinburgh och här gick cykelvägen precis längs vattnet så vi hade fin utsikt mot bron hela vägen.

Vi var litet oroliga att vi skulle ha svårt att hitta vårt hotell i Edinburgh, som vi förbokade igår, men det visade sig gå lättare än vi trodde. Det gick en cykelväg genom golfbanor, villakvarter och längs en lång "parkväg" nästan ända fram till hotellet. Det var svårt att förstå att man var i en storstad med 500.000 invånare.

Nu återstår att göra Edinburgh några dagar innan vi åker hem på söndag.

onsdag 18 augusti 2010

Mål i sikte


Vi har nu kommit till Aberdour och kan se över bukten till Edinburgh.

tisdag 17 augusti 2010

Kommande dagar

Vi har nu alltså planer på att cykla söderut till East Neuk och besöka de pittoreska fiskebyarna som ligger där. Därefter blir det en sväng norrut mot Loch Leven och sen till slut söderut igen mot Edinburgh.

Vi hoppas få några fina dagar där med slottsbesök, shopping och förmodligen också ett besök på destilleri. Glenkinchie ligger ju strax utanför Edinburgh.

På söndag tar vi flyget hem igen! Den förväntade flygstrejken är nu avblåst - parterna kom överens i natt - tack och lov för det.

St Andrews

Vi har just anlänt St Andrews och ska se oss omkring i denna anrika stad. Det blir väl en tur ut till golfbanan bl a. Sen ska vi ta oss söderut mot kusten till East Neuk där det ligger flera små fiskebyar som i ett pärlband längs kusten. Vi ska bo i en av dem, Pittenweem i natt.

Här kommer nu en kort sammanfattning av de senaste dagarnas händelser. Vi har inte kunnat uppdatera bloggen så ofta då det varit svårt att få tillgång till internet. Många har bara WiFi, men vi har ingen dator med oss - måste skaffa oss en liten notebook till nästa gång vi reser så här.

I lördags lämnade vi Creiff och cyklade rakt österut mot kusten via Perth och Dundee. Vi bodde då i Carnoustie på golfhotellet, flott värre! Vi stannade till en kortis i Dundee och tittade på Cooks skepp Discovery, som ligger här - det var också från Dundee, som hans polarexpedition utgick ifrån. Det blev en lång cykeldag genom böljande jordbruksmark och fruktodlingar, men det var roligt att komma ut till kusten efter väl trampade 86 km.

I söndags gjorde vi en tur norrut in i landet för att besöka det kungliga slottet Glamis Castle. Här tillbringade bl a the Queen mother sin barndom. Vi bodde på puben i den trevliga gamla byn och tillbringade hela eftermiddagen på slottet och i omkringliggande parker och trädgårdar. Det var väldigt trevligt att få promenera som omväxling till allt cyklande och vi blev imponerade av hur stort och välskött allt var.

I måndags bar det åter söderut mot Dundee och över Tay-bridge på en smal cykelväg mellan tätt trafikerade vägbanor - vi hade stora problem att hitta hur vi skulle komma upp på bron, fick till slut ta polisen till hjälp och hitta hissen för cyklister upp på bron!
Natten tillbringade vi i den lilla byn St Michaels och spenderade kvällen på puben med att spela biljard och kom i slang med ett gäng engelska betongarbetare, som var inhyrda för jobb på RAF-basen, som ligger här. De hade väldigt roligt åt våra taffliga biljardförsök och ville genast hjälpa till. Vi satt sen och pratade och drack Guinness med dem hela kvällen till puben stängde.

måndag 16 augusti 2010

Checkar in på St Michaels Inn


Nu är vi åter på väg ut mot kusten efter gårdagens avstickare till slottet. I morgon passerar vi St Andrews.

söndag 15 augusti 2010

Slottsbesök


Idag har vi besökt Glamis Castle. Imponerande anläggning med en vacker park och trädgård.

fredag 13 augusti 2010

Äntligen sol och uppehåll


I går klarade vi hela dagen på cykel utan regn, bortsett från en liten 5-minutersskur på fm. Vi cyklade på fina små vägar genom jordbrukslandskap och gröna kullar och följde floden Tay stora delar av dagen tills vi kom till staden Crieff där vi stannar 2 nätter.
Vi bor på ett trevligt B&B där herrn i huset är en riktig pratkvarn, dock trevlig. I morse höll vi inte på att komma från frukostbordet då han aldrig ville sluta prata. Han är en stolt skotte, som inte har så mycket till övers för England eller engelsmän. Han tvingade/lockade till och med Uffe att äta Haggis till frukost och det var godare än man kan tro! Vi fick också en massa tips på promenad- och cykelvägar av honom - vi får se om vi nyttjar något av det.
I dag har vi vilodag och har besökt Glen Torrent destilleri där de bl a tillverkar Famous Grouse. Vi gick en guidad tur och fick provsmaka både single malt och blended. Det blev ett litet inköp också. När vi cyklat har vi sett massor av vilda skogshöns som springer kors och tvärs över vägen - tuppen är ju Famous Grouse-symbolen!
Vädret de kommande dagarna ser lovande ut så vi tänker dra oss mot Dundee och sen ut mot kusten och St Andrews - tänkte börja spela golf nämligen och de lär ha en rätt ok bana där.

torsdag 12 augusti 2010

Stadig frukost


Efter mjölk med flingor och sedan te med rostat bröd så toppar man med att skicka i sig en sån här tallrik.

onsdag 11 augusti 2010

Sex on the beach?

I natt har vi bott i Aberfeldy på ett trevligt B&B. Detta fick vi boka per telefon via TIC och då dialekten kan vara litet svår att få grepp på så blev det ett litet missförstånd när Eva fick namn och vägbeskrivning förklarat av en snabbpratande skotska. Eva uppfattade namnet som "Sex on the beach" men det visade sig heta "Six the Beeches"!! Vi vågade inte ens tänka tanken om att behöva fråga efter vägen utifall vi inte skulle hitta. Som tur var, löste vi det själva och hittade rätt.
Nu när vi cyklat i fyra dagar och tre av dem har varit regniga kände vi oss litet less på det och bestämde oss därför för att ta en kortdag idag och stanna i Pitlochry där vi är nu.
Trots att vädret varit sådär är vi väldigt nöjda med vår resa hittills. Skottarna är väldigt trevliga o hjälpsamma och Skottland är otroligt vackert. Vi har haft tur att cykla på väldigt vackra vägar och passerat flera sjöar och gröna kullar/berg och dalgångar. Vi hoppas på bättre väder framöver och enligt senaste prognos ska det bli bra på fredag och i helgen!
Dagen har vi bla tillbringat på vårt första destilleri, Blair Athol där man tillverkar bl a Bells wiskey. Uffe blev köpsugen, men kunde bara köpa småflaskor - de väger ju inte så mycket. Han får handla mer på flygplatsen när vi åker hem.

tisdag 10 augusti 2010

Loch Tay

Längs denna vackra sjö cyklade vi på en smal fin väg som gick upp och ner hela tiden. Vi blev rejält trötta i benen - dagens tur blev tillslut på 67 km och slutade i att himlen öppnade sig och regnet vräkte ner. Vi kom fram till vårt B&B i Aberfeldy dränkta som katter.

Vi hade inte trott att vi skulle avverka så många höjdmeter här i Skottland, men de två sista dagarna har vi cyklat över 800 höjdmeter per dag - det är inte långt ifrån dagarna i Alperna det!

Vy längs vägen


En ensam häst betar vid en liten sjö

Viadukten i Glen Ogle

Här gick cykelvägen längs en nedlagd järnväg med utsikt över dalgången Glen Ogle

måndag 9 augusti 2010

A room with a view


Så här kan rummet se ut efter en regnig cykeldag.

Regn och lera

Vi har nu kommit upp till Callander efter en hård dag i regn och muddy roads. Dagen har varit jobbig och mestadels i 10% lutning (uppåt) på leriga skogsvägar. Det är inte stor vits att ha regnstället på då man blir lika blöt på insidan av svett.

Vi bestämde oss för att stanna i Callander och gick in på turistbyrån och bad om hjälp att boka boende, men tji fick vi - allt är fullbokat! Det innebär att vi måste fortsätta cykla på lerig skogsväg ca 15 km till nästa by, Strathyre. Där har vi i alla fall bokat boendet nu så det känns skönt.

Annars började vår resa något annorlunda i år. Vi blev ju försenade drygt 4 timmar i Köpenhamn så vi hade svårt att hinna fram till vårt B&B i Balloch och valde därför att ta TAXI!! Ja, det är sant - vi tog taxi och kom fram vid 20 på kvällen - hade vi cyklat hade vi inte kommit fram förrän vid midnatt!
Nu hann vi i stället gå på puben och ta en ale och njuta av den!

Efter några dagar i Skottland har vi också börjat vänja oss vid språket, dvs den något svårbegripliga dialekt som de talar här. Den är väldigt speciell och de pratar snabbt som sjutton - det gäller att vara på alerten.

Väderprognosen för morgondagen ser ut som idag, dvs regn, men sen hoppas vi och tror att det ska bli bättre.

söndag 8 augusti 2010

Första cykeldagen


Dagen har vi tillbringat kring Loch Lomond och här passerar vi en liten flod på en smal smal bro. Det har varit varmt och en del sol.

lördag 7 augusti 2010

Fast i Køpenhamn :-(

Vi sitter fortfarande och væntar på vårt plan till Glasgow. Det ær førsenat ca 4 timmar pga tekniska problem. Ev lyfter det 17.35 - det ær senaste beskedet. Vi får se om vi hinner fram till vårt bokade B&B, som ligger ca 4 mil från Glasgow - annars får vi improvisera.

Dagen børjade annars lika tokigt. Nær Eva klev upp och tittade ut genom fønstret fick hon syn på en livløs man ligga på græsplætten bredvid cykelvægen - helt utslagen med en cykel bredvid. Han låg helt livløs så vi blev rædda att han var død. Uffe ringde då till SOS och anmælde. De ville dock att han skulle gå ner och se om han levde først, innan de skulle skicka en ambulans. Det gjorde han och nær Uffe petade på honom så kvicknade han till - full som en alika. Han hade cyklat o krockat med rænnstenen och hamnat i græset, passade då på att sova en stund - han var ju trøtt! Hur som helst, hjælpte Uffe honom upp och sen raglade han hemåt, ledande den tillknøcklade cykeln... Vi avbokade amulansen.

Nu ska vi gå till gaten och se om det blir något flyg till Glasgow... fortsættning føljer.

tisdag 3 augusti 2010

Regnställ på

Har börjat snegla på långtidsprognoserna och det ser ju typiskt brittiskt ut!
Regn redan fr o m lördag när vi kommer och fortsätter så fram t o m tisdag. Det ser ju inte direkt lockande ut, men det kan ju ändra sig till dess.
Vi tröstar oss med att det i alla fall inte kan bli värre än när vi cyklade i England, Wales och Irland 2007, då de brittiska öarna hade de värsta översvämningarna på 350 år.












Förresten har vi ändrat planerna igen... den som följer vår blogg får se hur det blir :-)